Сторінки

суботу, 6 липня 2019 р.


«На калину роса впала,
В нас на вулиці Купала»

        
7 липня ми святкуємо Різдво Івана Предтечі, а ще – свято Купала. Важко навіть уявити, скільки сотен років воно існує. Це найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят.

         За всіма купальськими канонами підготуватись до свята мали змогу юні користувачі Тарандинцівської сільської бібліотеки. Ще вранці, вони разом з завідуючою книгозбірнею  Любов Таркані, назбирали різноманітних польових квітів та трав для плетіння купальського віночка. А вже під вечір, у тісному крузі дівчата творили купальське диво. А поки плелися віночки, проходила народознавча бесіда «Чарівність купальського вінка», яку провела Любов Іванівна. З цієї цікавої та пізнавальної розповіді дівчата дізналися, що купальський віночок – це не просто прикраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже, а кожна вплетена квітка несе свою символіку. Найбільше слухачів вразило різноманіття назв купальського віночка, що різняться у різних регіонах України. А купальські пісні, записи яких завчасно підготувала бібліотекар, подарували учасникам дійства багато позитивних емоцій та неповторний піднесений настрій.
         Коли почало смеркатись, дівчата, уквітчані власноруч створеними купальськими дивами, з гарним настроєм, разом з юнаками, прямували до епіцентру святкування, де вже палахкотіло величезне багаття, де, покрита таїною, чекала на дівочі віночки вода.







Немає коментарів:

Дописати коментар